top of page
inovasyon_yenilik

ÜRÜN YÖNETÄ°MÄ° Ä°NOVASYON

Ürün yönetimi, ürünlerin ve belirli özelliklerinin tüketiciler için en doÄŸru zamanda ortaya çıkmasını saÄŸlayan, devamlılığı olan bir süreçtir. Tüketici ihtiyaçlarını en basit hali ile veya bazen önceden tahmin edip, bu ihtiyaçları en iyi ÅŸekilde karşılayacak fırsatları yakalamak için uygulanması gereken yöntemleri içerir.

Ürünler doÄŸar, geliÅŸir, deÄŸiÅŸir ve ölür! Aslında ürünlerde de bir yaÅŸam döngüsünden bahsederiz ki buna “ürün yaÅŸam eÄŸrisi” deniliyor. Üründen bağımsız olarak Pazar da kendi içinde doÄŸar, geliÅŸir, deÄŸiÅŸir ve ölebilir – buna da Pazar yaÅŸam eÄŸrisi deniliyor. Asıl zorluk da burada baÅŸlıyor: Çok iyi bir ürününüz olabilir ama Pazar hazır deÄŸilse kıymeti olmayabilir. DoÄŸru zamanda doÄŸru ürünleri doÄŸru özellikleri ile pazara sunabilmek önemlidir.

​

“Ürünün yaÅŸam döngüsünü izleyin; ama daha da önemlisi, pazarın yaÅŸam döngüsünü izleyin.” Philip Kotler

​

Etkin ürün yönetimi ve ilgili süreçlerin uygulanmasını saÄŸlamak için iÅŸletmelerde üst düzeyde bu kültürün temsil edilmesi ve iÅŸletmede yer alan diÄŸer fonksiyonlar bu süreçlerin doÄŸal birer tamamlayıcısı olmalıdır. Süreç denildiÄŸinde fazlası ile doküman üretmekten bahsetmiyorum; nitekim ürün yönetiminde amaç aslında iÅŸleri zorlaÅŸtırmak deÄŸildir. Bu çerçevede öncelikleri daha iyi yönetebilmek, kaynakları en doÄŸru yerlere aktarabilmek ve stratejik hedeflere hizmet eden kritik bileÅŸenleri kontrol edebilmek ön plana alınmalıdır. Ürün yönetimi, aşırı dokümantasyona boÄŸulması gereken bir iÅŸ olarak algılanmamalıdır ve çok farklı fonksiyonların bir arada çalışabilmesi durumunda gerçek baÅŸarı elde edilebilir. Ürün yönetimindeki stratejik kararlarda masada mutlaka satış, pazarlama, ar-ge ve müÅŸteri hizmetlerinden yetkili birileri olması gerekir – böylece Pazar yaÅŸam eÄŸrisi konusunda daha net bilgiler ortaya çıkabilir. Ä°htiyaç hissedilirse diÄŸer fonksiyonlar davet edilmelidir.

Bu konu hakkındaki videoları izlemek için lütfen tıklayınız.

bottom of page